Elektrische fiets opvoeren. Veel mensen die al langer op een elektrische fiets fietsen hebben dit gevoel wel eens, zou hij niet iets harder kunnen? Je raakt snel gewend aan de standaard snelheden tussen de 25 en de 28 kilometer per uur.
Elektrische fiets begrenzer
Eigenlijk zijn alle elektrische fietsen zijn begrensd. Dit wil zeggen dat de fiets ondersteunt tot bijvoorbeeld 30 of 35 kilometer per uur. Er zit een begrenzer op die ervoor zorgt dat de fiets legaal de weg op mag in Nederland. Wanneer een fiets harder gaat dan 25 kilometer per uur is het een speed pedelec en moet deze verzekerd worden. Ook moet je dan een helm gaan dragen.
Is een E-Bike opvoeren aan te raden?
Het is natuurlijk heerlijk dat sneller kunt fietsen op je huidige fiets. Er zijn echter wel een paar dingen om rekening mee te houden.
Je fiets is er niet voor gebouwd
Wanneer je sneller fietst komen er meer krachten op de verschillende onderdelen te staan. Dit zorgt voor meer slijtage maar kan zelfs ongelukken en defecten veroorzaken.
Garantie
Vaak kunnen fabrikanten zien of een fiets opgevoerd is of zelfs dat hij opgevoerd is geweest. Je geeft hiermee de fabrikant een reden om geen garantie meer te geven op je fiets. Als na het opvoeren de fiets niet of minder werkt kan dit als reden gegeven worden.
Het is illegaal
Het mag natuurlijk niet. Dit kan ervoor zorgen dat je aangehouden word. Wat er precies gebeurt na aanhouding is nog wat onduidelijk maar er is geen discussie over mogelijk: je elektrische fiets opvoeren is illegaal.
Speed pedelec vs opgevoerde E-Bike
Maar er zijn toch ook fietsen die zo hard rijden? Ja, dat klopt. Maar dit is vaak wel een ander type fiets. Als je een normale fiets naast een speed pedelec zet zul je direct bepaalde verschillen zien. Zo heeft een speed pedelec bijvoorbeeld aangepaste remmen en bredere speciale banden etc. Een opgevoerde elektrische fiets is dus niet direct hetzelfde als een speed pedelec.
Elektrische fiets toch opvoeren?
Wil je ondanks dat het geen aanrader is je elektrische fiets opvoeren? Prima! We leggen hieronder uit hoe je snel en gemakkelijk een stuk sneller kunt fietsen op een fiets met Bosch of Bafang systeem.
E-bike opvoeren, wat zijn de kosten?
In sommige gevallen kun je een begrenzer anders instellen. Dan kost het je dus helemaal niets! Een zogenaamde Speedchip vervangen kost je wel wat (hieronder verder toegelicht). De Speedchip zelf kost je ongeveer 170 euro. Als je hem zelf monteert blijft het daarbij. Als je het laat doen door de fietsenmaker komt er arbeidsloon bij.
Je vindt hier in ieder geval al oinze opvoerchips.
Bosch e-bike opvoeren?
Het opvoeren van een fiets met Bosch motor is iets lastiger. Hier heb je een zogenaamde speed chip voor nodig. Deze speed chip monteren is prima te doen als je een beetje technische kennis hebt. Je moet wel een aantal onderdelen demonteren maar dit is voor iemand met een beetje klus ervaring geen probleem.
Onze conclusie
Als je harder wil fietsen kun je beter gaan voor een speed pedelec. Deze is gebouwd voor hogere snelheden. Opvoeren is prima zelf te doen maar niet legaal.
Waar kan ik mijn e-bike opvoeren?
Het opvoeren van een elektrische kun je uitbesteden aan een fietsspeciaalzaak, maar je kan dit natuurlijk ook zelf doen. Hiervoor is enige technische kennis vereist. Daarnaast is het verstandig om YouTube filmpjes te bekijken waarin het opvoeren wordt uitgelegd. Wij voeren elektrische fietsen op in onze winkel Cheap Bike Shop tegen het vaste lage tarief van € 25,-
Welke elektrische fiets is makkelijk op te voeren?
Alle elektrische fietsen vanaf 2013 met middenmotor zijn geschikt. Denk hierbij aan merken als Bosch, Panasonic, Shimano, Brose en Yamaha. Echter kiezen steeds meer mensen voor een Speed Pedelec, deze heeft al van zichzelf een hogere maximum snelheid.
Hoe ontgrens je een elektrische fiets?
Elektrische fietsen hebben van zichzelf een begrenzer, zodat je niet harder kunt dan 25 a 30 kilometer per uur. Bij een fiets met Bafang motor kun je de begrenzer eenvoudig hoger afstellen en bij Bosch e-bikes monteer je een speed chip.